3 februari 2023

Welke integraties maken we met no-code platformen?

Aziri - no-code integraties

Aangezien no-code omgevingen zelden kunnen starten vanuit een ‘green field’ context, is het bouwen van integraties met bestaande toepassingen vaak een noodzaak. In een ander artikel beschreven we al de meerwaarde van Bimodal IT, waarbij integratie tussen de core-systemen en de satelliet toepassingen fundamenteel is. Allemaal goed en wel in theorie, maar hoe werkt dit dan?

Ieder zichzelf respecterende softwareoplossing biedt vandaag de mogelijkheid om data uit te wisselen via webservices en API koppelingen. Dankzij een voorgedefinieerde set van API’s zorgt de leverancier van een softwarepakket dat informatie veilig en gestructureerd toegankelijk wordt. Die ‘toegangspoorten’ bieden de mogelijkheid om informatie op te halen of terug te sturen.

Soms is het koppelen met een API van derden zeer eenvoudig en goed gedocumenteerd. Soms is zo een koppeling zeer complex, bijvoorbeeld omwille van de beveiliging die moet worden doorlopen voor er informatie wordt gedeeld. Bedenk dat je niet elke andere softwaretoepassing wil toelaten om klantengegevens aan te passen, of dat je niet zomaar via een ‘itsme’ integratie privé- of financiële informatie kan opvragen.

Maar dat het een zege is voor slimme softwareontwikkeling is een feit: het laat ons immers toe om het wiel niet heruit te vinden, maar om andere slimme toepassingen te integreren in de business processen die we automatiseren. Denk hierbij bv. aan het integreren van een toepassing die toelaat om een document digitaal te tekenen.

Hieronder zie je een beperkt overzicht van verschillende integraties die we zelf hebben gerealiseerd voor onze klanten. Maar de regel is: als de software beschikt over API’s, dan kunnen we ermee koppelen.

Aziri Integraties

Standaard integraties

Veel no-code platformen bieden verschillende kant-en-klare componenten om te koppelen met standaard pakketten. Dit versnelt het proces om te koppelen aanzienlijk, aangezien hierbij al een uitgewerkt voorbeeld van hoe men moet koppelen met een andere omgeving werd uitgewerkt. Vaak volstaat het dan om eigen ‘account info’ zoals logins/paswoorden/etc. in te geven, om de koppeling ‘out of the box’ te laten werken.

Betty Blocks Store - Integraties
Een voorbeeld van de Betty Blocks Store in het Betty Blocks platform

Een aantal integraties …

Koppelen met de boekhouding

Voor onze klant Zwembaden Bollen bouwden we een Zoho Creator app om de werfopvolging efficiënter te organiseren. Hierbij speelt de koppeling met Exact Online een belangrijke rol. Dankzij een volautomatische integratie worden bestaande klanten nu herkend wanneer ze zich aanmelden op de website voor het aanvragen van onderhoud of herstellingen. Bovendien wordt ook alle informatie voor de facturatie van de geleverde diensten doorgestuurd naar de boekhouding.

Digitaal handtekenen

In het op Betty Blocks gebouwde Crowdfunding platform van WinWinner wordt gebruik gemaakt van EverSign voor het legaal ondertekenen van overeenkomsten.

Ook bij onze klant VGD wordt gebruik gemaakt van het opvragen van een digitale handtekening. Hiervoor hebben we een koppeling gerealiseerd met Penneo.

In de omgeving van Moore werd eerst gebruik gemaakt van de Connective oplossing. Inmiddels werd dit omgebouwd naar DocuSign.

Digitaal betalen

Het kunnen integreren met een betaalplatform was binnen het Crowdfunding platform van WinWinner een evidente noodzaak. Hier wordt gebruik gemaakt van het Intersolve platform.

Koppelen met een ERP pakket

Bij Climatrix hebben we een link met Odoo opgezet, om de inkomende en uitgaande leveringen uit te lezen. Onze applicatie scant goederen en bezorgt nadien de picking info terug aan de ERP.

Toen Warsco haar eerste applicatie uitbouwde, was het noodzaak om informatie te kunnen importeren uit ArchiCAD en deze door te sturen naar SAP. Ook voor Spaas werd een koppeling met SAP gemaakt om klanteninformatie en info over de verschillende onderdelen van kaarsen op te halen.

Authenticatie via itsme

Voor een Vlaamse gemeente bouwden we binnen Betty Blocks een integratie met itsme voor het faciliteren van het authenticatie proces van een burger, wanneer deze een evenement wenst te organiseren in de gemeente.

Koppelen met kassasystemen

Onze klant Chez Albert zette zelf een aantal integraties op in Zoho Creator om zijn applicatie (H.IT) van informatie te voorzien. Zo werd gekoppeld met Lightspeed voor het monitoren van de kassatransacties van elk verkooppunt.

Koppelen met CRM oplossingen

Een koppeling met CRM systemen is nog zo’n klassieker. Zo hebben we voor Moore een koppeling gemaakt met de MS Dynamics CRM software.

Koppelen met BI software

Onze klant Sweco heeft via Power BI een koppeling gemaakt met haar apps in het Betty Blocks platform. Bovendien kunnen grafische componenten uit Power BI visueel geïntegreerd worden in het no-code platform.

Lees ook het artikel: Welke applicaties bouwen we met no-code platformen?

Bonus ‘Integration layers’

Aangezien we vaak dienen te integreren met software van derden gebeurt het dat we onze klanten adviseren om niet steeds een point-to-point integratie op te zetten, maar alle verschillende software applicaties onderling informatie te laten uitwisselen via een ‘integratie laag’. Hierbij koppelt iedere applicatie met die tussenlaag, en deze stuurt de informatie door naar alle apps die van die informatie gebruik maken. Zo hebben we voor klanten o.a. gebruik gemaakt van n8n als tussenlaag.

Bij Igepa België werd inmiddels gekoppeld met Boomi om informatie op te halen uit en door te sturen naar MS Dynamics AX, en naar hun e-commerce oplossing Shopware.

Bekijk hier meer geweldige voorbeelden van applicaties die Aziri heeft gebouwd met no-code platformen. Of klik hier indien je graag meer leest over de platformen waar wij gebruik van maken.

Deel dit artikel

Meer nieuws

No-code, High impact: Industrie

In dit artikel belichten we de meerwaarde van no-code technologie binnen de industrie.

14 mei 2024

No-code, High impact: Bouw

In dit artikel belichten we de meerwaarde van no-code technologie binnen de bouwsector.

19 februari 2024

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op onze social media kanalen