Sweco

Veiligheidsapplicatie

Uitdaging

De business users van Sweco vroegen steeds vaker om hen te ondersteunen met een digitale oplossing. Wanneer een idee nog embryonaal was, was een standaard project-aanpak i.s.m. IT geen oplossing.

Oplossing

Via een no-code platform werd een oplossing aangeboden aan de zakelijke gebruikers, om nieuwe ideeën te testen en innovatie te stimuleren in een gecontroleerde en schaalbare omgeving.
Sweco plant en ontwerpt de gemeenschappen en steden van morgen. Hun werk levert duurzame gebouwen, efficiënte infrastructuur en toegang tot elektriciteit en schoon water op. Ze voeren jaarlijks projecten uit in 70 landen over de hele wereld. Sweco is Europa’s toonaangevende ingenieurs- en architectuur adviesbureau en staat genoteerd op Nasdaq Stockholm. In België telt Sweco 1.500 medewerkers en is daarmee een van de belangrijkste spelers op de markt. In dit succesverhaal interviewden we Sam Van Mulders, Business Process Manager bij Sweco.

Waarom no-code?

Sweco’s zoektocht naar een no-code oplossing werd gedreven door de zakelijke gebruikers die steeds vaker vroegen om hen te ondersteunen met een digitale oplossing. Het bedrijf worstelde met deze vraag, zoals veel bedrijven doen. De gebruikelijke oplossing was het opmaken van een ​​Excel-bestand of iets maken in MS Access, ofwel in gesprek gaan met IT. Dat laatste leidde vaak tot een volwaardige professionele aanpak waarbij middelen en geld werden verbruikt in een stadium waarin het ‘idee’ nog niet volwassen was. Het concept van no-code en Betty Blocks pakt precies deze pijn aan: een gehoste oplossing bieden aan zakelijke gebruikers om nieuwe ideeën te testen, innovatie te stimuleren, in een gecontroleerde en schaalbare omgeving.

Sweco bracht de theorie in praktijk en vroeg Aziri om een ​​aantal sleutelfiguren op te leiden in Betty Blocks en daarna een eerste app te bouwen in ‘co-creatie’ (combinatie van Sweco en Aziri personeel). De conclusie is dat Betty Blocks de taak prima kon invullen en voor 95% voldeed aan alle verwachtingen.

TRA, LMRA, … ?

In het eerste jaar bleef Sweco apps bouwen die voornamelijk gericht waren op interne tools die het bedrijf ondersteunen. Een van hun eerste apps betreft procedures binnen het veiligheidsbeleid van Sweco. Werknemers moeten vaak werfbezoeken afleggen. Veiligheid staat bij die inspecties voorop. De apps bieden een checklist met ‘te valideren’ onderwerpen en stellen de ingenieur in staat om de situatie te documenteren (incl. foto’s maken). Vroeger werd deze procedure afgedekt door het invullen van een papieren boekje. Nu verzamelt en centraliseert een applicatie op de smartphone alle gegevens die de veiligheidscoördinator nodig heeft om ‘up-to-date’ te blijven.

Daarnaast zetten ze ook apps in om ‘verbeter voorstellen’, ‘innovatie ideeën’ en ‘interne of externe klachten’ te managen. Een ander onderwerp waar Sam enorm trots op is, is de interne communicatie- en dashboarding app met betrekking tot de ‘Klimaat Neutrale doelstellingen’ van het bedrijf.

Ik ben geen softwareontwikkelaar. Ik ben een Citizen Developer

Citizen Development

“Ik ben geen softwareontwikkelaar. Ik ben een ingenieur”, zegt Sam. Nadat hij op 18-jarige leeftijd kleine websites had gebouwd, was hij altijd al geïnteresseerd in softwareontwikkeling. Maar hij heeft er nooit een specifieke opleiding in gevolgd. Deze achtergrond volstond voor Sam om, mede dankzij de intuïtieve ‘slepen en neerzetten’ interface, het concept van het bouwen van modellen (tabellen) en relaties te begrijpen. En het blijft eenvoudig om het overzicht te behouden, ook wanneer het dataschema tijdens de ontwikkelingscyclus complexer werd.

Een van de sterke punten van het Betty Blocks-platform is de mogelijkheid om de ‘look en feel’ van de frontend aan te passen. Door gebruik te maken van de huisstijl van het bedrijf (lettertypen, kleuren, lay-out, etc), herkennen eindgebruikers de app snel als een Sweco oplossing. Dit vergemakkelijkte de gebruikersacceptatie, die over het algemeen geweldig was.

Resultaten

Wanneer een eindgebruiker een app herkent als een onderdeel van zijn of haar bedrijfstoolkit, heeft dit een sterke invloed op hoe deze applicatie onthaald wordt. ‘Single-Sign-On’ – een eindgebruiker logt slechts éénmaal in op de omgeving van Sweco, en wordt hierna door alle apps herkend – werd door Sweco vanaf dag één geïmplementeerd. Alle Betty Blocks apps zijn hierdoor geïntegreerd in de internationale Azure SSO-configuratie.

Sweco deelt graag enkele concrete cijfers met betrekking tot het aantal gebruikers die al apps gebruikt, gebouwd in Betty Blocks: één app die in heel Europa werd uitgerold heeft meer dan 2000 gebruikers. In België gebruiken ongeveer 700 gebruikers (of minstens de helft van het bedrijf) al ‘no-code’ gebaseerde apps.

Iets anders waar Sam vrij zeker van is, is de tijdwinst die het digitaliseren van sommige bedrijfsprocessen heeft opgeleverd, maar ook, en minstens zo belangrijk, hun integratie met het bestaande ERP-systeem. Zo vereist de Safety App nu geen handmatige tussenkomst meer om informatie te verzamelen. Het bedrijf kan nu rapporten uitvoeren om KPI’s te valideren op de gegevens die via de app in de ERP worden verzameld. Dit zorgt ervoor dat de gegevens consistent zijn voor de eindgebruikers doorheen de verschillende Sweco applicaties.

Aziri

Voor de ondersteuning in het Betty Blocks platform werkte Sweco samen met Aziri. Twee belangrijke aspecten komen hierbij naar voor:
1. Het technische aspect: uiteraard moet men getraind worden in de grondbeginselen van het platform. Training door Aziri en enkele goede tips en trucs om optimaal met Betty Blocks te werken, hebben de eerste stappen bij het bouwen van een app gefaciliteerd.
2. De methodologie: dit is waarschijnlijk nog belangrijker dan het technische aspect. Men mag niet in de val trappen door een no-code platform te gebruiken als een framework voor traditionele softwareontwikkeling. Het voordeel van een no-code platform ligt in de ondersteuning van een ‘agile’ manier van werken. “Aziri heeft ons bijgebracht om te beginnen met het snel bouwen van een ‘minimal viable product’ (MVP), om op basis hiervan feedback van de gebruikers te verzamelen en deze in een volgende iteratie te verwerken. Zo kan je verschillende iteraties doorlopen”, zegt Sam. “Dit stelt ons niet alleen in staat om snel te bouwen, maar stelt ons ook in staat om vroeg in het proces te stoppen als aan de verwachtingen niet wordt voldaan (fail fast / fail forward). Dit vermindert de tijdsbesteding en de gerelateerde kosten aan zo’n app, maar ook een potentiële ontgoocheling voor de gebruikers.”

Om de zaken af ​​te ronden; wat advies van Sam voor die bedrijven die naar no-code kijken voor het stimuleren van digitale transformatie. “De keuze voor een technologie is één ding. Mensen maken uiteindelijk het verschil. Zoek dus medewerkers met affiniteit met techniek en die een goed begrip hebben van de bedrijfsprocessen. Gecombineerd met de knowhow en ervaring van Aziri, die een dergelijke oefening eerder met vele klanten heeft doorlopen, zal men mooie resultaten zien. Het kan wat tijd kosten om de transitie door te maken, en men moet misschien wat hindernissen overwinnen, maar de resultaten zullen het de moeite waard maken. “

2000

gebruikers

Eén app wordt inmiddels doorheen heel Europa gebruikt.

95%

van de verwachtingen

Na een eerste co-creatie was Sweco al overtuigd van het potentieel van Betty Blocks

700

gebruikers

Binnen Sweco België alleen maken inmiddels 700 medewerkers gebruik van nocode gebaseerde apps

Ook interessant

Wat je uitdaging ook is, als business- en IT-partner staan we klaar om je te ondersteunen en je te helpen voorop te blijven lopen. We zijn trots op onze projecten en dat delen we graag.

Inter – Toegankelijk Vlaanderen

Toegankelijkheid van cafés en restaurants

D2C Life Science

Audit - Scorecard voor Life Science

Ook een succesverhaal schrijven?

Elk bedrijf is uniek en vraagt om een op maat gemaakte oplossing. Wij helpen je groeien, nu en in de toekomst. Neem dus snel contact of boek een demo en samen schrijven we een succesverhaal.