Je bent een ervaren ontwikkelaar of IT-professional die sneller en efficiënter software wil bouwen. Of je bent een eindgebruiker wiens betrokkenheid bij het software ontwikkelingsproces ideaal zou zijn omdat je zo innovatie binnen de organisatie kan stimuleren. In beide gevallen hoeft daar geen programmeercode aan te pas te komen. Kan dat voor alle soorten applicaties? In dit artikel lichten we graag enkele cases toe.
We onderscheiden 3 groepen van applicaties die in de meeste behoeften van organisaties voorzien:
Belangrijk om op te merken is dat een aantal applicaties zowel een backoffice versie, als een web of mobiele app hebben. Meer nog: schermen kunnen zo gebouwd worden zodat ze ‘out-of-the-box’ als web applicatie werken, maar zich ook aanpassen wanneer ze worden geopend op een mobiel apparaat.
Backoffice-applicaties
Effectieve backoffice-applicaties vormen de drijvende kracht binnen je organisatie, zodat al de processen en diensten soepel en succesvol verlopen. Hier zijn de voornaamste gebieden waarop organisaties backoffice-applicaties gebruiken om processen te stroomlijnen, innovatie te stimuleren, omzet te verhogen en kosten te verlagen:
- Klantenbeheer systeem (CRM)
- Project – & taakbeheer systeem
- Document creatie & verwerking
- Human Resources beheer systeem
- Voorraadbeheer, inventarisatie en verzending
- Boekhouding en factuurverwerking
- Marketing
- Workflow beheer
- KPI monitoring
- Verkoop prognoses
- Business rapportering
- Regelgeving
Dankzij backoffice-applicaties worden een onschatbaar aantal gegevens bewaard. Deze kunnen in de meeste no-code platformen geïntegreerd worden met andere software d.m.v. API’s.
Veel no-code platformen bieden verschillende kant-en-klare backoffice-modules. Dit stelt organisaties in staat om het ontwikkelproces open te stellen voor zowel ervaren ontwikkelaars als voor niet-IT’ers (Citizen Developers). Het zorgt voor een betere afstemming tussen business en IT en adresseert ook het groeiende tekort aan ontwikkelaars.
Citizen Developers kunnen applicaties bouwen via een drag-and-drop-methode. De meeste no-code platformen hebben echter ook een ‘escape hatch’ mogelijkheid: hierdoor kunnen ervaren ontwikkelaars elke component uit het platform aanpassen of zelf creëren. Als ze dat hebben gedaan, dragen ze de nieuwe componenten over aan de Citizen Developers, die onder supervisie van IT de app gaan bouwen.
Voorbeeld
Voor een internationale speler ontwikkelde Aziri een backoffice applicatie met het Betty Blocks platform waarin alle medewerkers van het bedrijf hun project gegevens kunnen bijhouden. Grootste voordelen voor de klant: een centrale database, gemakkelijk aan te passen applicatie, uitgebreid rollenbeheer en een integratie met hun planningssoftware.
Onze klant werkte tot voor kort met Excel sheets waarin hun projectgegevens werden bijgehouden. Elke afdeling gebruikte een andere sheet voor dezelfde gegevens. Bijgevolg ontstond er conflicterende data in de verschillende sheets (lees ook: Hoe los ik mijn Excel nachtmerrie op?). Een standaard project management pakket was geen oplossing, aangezien ze erg industriespecifieke gegevens wilden bijhouden in hun project management software.
Ze kozen bewust voor een no-code ontwikkelplatform. De belangrijkste voordelen voor hen zijn:
- Razendsnelle ontwikkelingstijd
- Flexibiliteit: de exacte benodigdheden waren nog niet duidelijk bij de aanvang van het project. De klant wilde deze verder definiëren tijdens de ontwikkelingssprints. Dat vraagt voor een flexibel platform
- Mogelijkheid tot API integraties met andere software
- Rollenbeheer
Webapplicaties
De meeste organisaties gebruiken webapplicaties om te communiceren met hun klanten. Ze zijn er in vele vormen, maar het doel moet altijd hetzelfde zijn: de best mogelijke klantervaring creëren.
Dit zijn de soorten applicaties en functionaliteiten waarvan we zien dat mensen zich wenden tot no-code:
- E-commerce websites. Denk aan sites als Etsy. In de kern laten e-commerce websites leveranciers hun producten vermelden, waarna klanten die producten zoeken en kopen. Dit zijn veelvoorkomende functionaliteiten die zijn gebouwd zonder code te schrijven. No-code platformen kunnen helpen bij het bouwen van webshops en betalingssystemen voor jouw applicatie. Er zijn ook tal van gevestigde betalingssystemen, zoals Stripe en PayPal, die je in jouw applicatie kan integreren. Met Zoho Creator is integratie van betalingssystemen met behulp van plug-ins of zelf aangepaste connecties eenvoudig. Lees ook onze Igepa case.
- Afspraken plannen. Dit omvat applicaties zoals Calendly. Hiermee kan je agenda’s delen, afspraken en vergaderingen boeken, meldingen en herinneringen verzenden en zelfs een betalingssysteem integreren. Met no-code platformen kan je applicaties als deze bouwen of deze functionaliteiten integreren in een andere applicatie.
- Marktplaatsen. Deze platformen verbinden gebruikers. Grote marktplaats applicaties zijn onder meer bedrijven als Uber, Airbnb, Tweedehands en Immoweb. Ze zijn enorm, maar in de kern werken ze vrij eenvoudig.
- Messaging. Berichten-apps kunnen privé-chats, forums, groep-chats en meer bevatten. Denk aan Reddit.
- Social. Hoewel de meeste van onze eigen klanten niet op zoek zijn naar de volgende Facebook, nemen sommigen ‘social’ functies in hun apps op. Als je een soort van sociale interactiviteit binnen je applicatie nodig hebt, kun je er absoluut een maken waarmee mensen contact kunnen zoeken met andere gebruikers.
- Klantenportaal. Voor veel bedrijven is het super handig om bepaalde data te kunnen ontsluiten naar hun klanten of leveranciers. Hiervoor is het aanbieden van een ‘klantenpagina’ in de website een mooie dienstverlening. Het laat klanten, leveranciers of zelfs patiënten toe om eenvoudig informatie terug te vinden. Klik hier voor een demo voor het opvragen van een patiëntenfiche in het Caspio platform.
Aanpasbaarheid en functionaliteit zijn cruciaal wanneer het gaat om het ontwerpen van webapplicaties. Het doel is om online zichtbaarheid te bieden aan jouw merk, jouw dienstverlening en jouw producten.
Ook hier bieden de meeste no-code platformen een reeks van templates aan, die je als basis kan gebruiken voor jouw ontwerp. Het hergebruik van componenten, relaties, objecten, etc. maken dat er snel resultaat gerealiseerd kan worden.
Voorbeeld
WinWinner was op zoek naar een robuust, cloud-gebaseerd platform dat naadloos integreert met hun bestaande software én toelaat snel nieuwe features te implementeren.
Als full-service partner analyseert, ontwikkelt en beheert Aziri dit innovatie crowdlending platform. Managed services houdt de IT-infrastructuur toekomstproof.
In dit voorbeeld hebben we gebruik gemaakt van een platform voor fundraising, maar natuurlijk kan zo’n webapplicatie in elke branche worden gebouwd, zodat klanten bv. gemakkelijk en snel offertes kunnen opvragen, of online bestellingen kunnen plaatsen, of een afspraak boeken of…
Mobiele applicaties
Volgens Social Media Today waren mobiele apps in 2018 goed voor bijna 50% van het internetverkeer wereldwijd. Met jaarlijks ongeveer 175 miljard gedownloade apps, zal dat percentage alleen maar groeien.
Dus meer mensen dan ooit tevoren gebruiken mobiele applicaties. Maar wat betekent dat voor jouw organisatie? Het draait allemaal om de verwachting van de klant. Naarmate het gebruik van mobiele applicaties groeit en ze steeds meer een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven vormen, verwachten we gewoon een klantenservice-ervaring die overeenkomt met wat we gewend zijn. We weten hoe handig mobiele applicaties zijn, hoe gebruiksvriendelijk en effectief ze zijn. Als klant is het gewoon niet ons probleem als een bedrijf de overstap naar de 21ste eeuw niet heeft gemaakt.
Dus hoe voldoe je aan deze eisen? Wel, je begint met een webgebaseerde toepassing als basis om volledige toegang te bieden tot alle elementen van een webbrowser. Dan bent je volledig vrij om elke gewenste mobiele pagina in HTML, CSS of JavaScript te maken. Via jouw basis webapplicatie kunnen al je backoffice functies automatisch doorlopen worden.
Voorbeeld
Zwembaden Bollen verzocht Aziri initieel om een formulier te ontwikkelen op basis van het Zoho Creator platform. Dit formulier diende om data te verzamelen voor het opvolgen van werfbezoeken. Doorheen de tijd groeide de toepassing uit tot een mini-ERP systeem met koppelingen naar Exact-Online, synchronisaties met Google Agenda, enz. Naast een portaal voor het aanvragen van onderhoud of voor het bestellen van producten, ontwikkelden we ook een mobiele toepassing.
No-code platformen: onbeperkte mogelijkheden
In dit artikel hebben we gekeken naar de belangrijkste soorten applicaties die je kunt bouwen met een no-code platform, maar we hebben eigenlijk slechts een tipje van de sluier opgelicht. De opties zijn onbeperkt. Kortom, elke applicatie die je kan bedenken om te bouwen met traditionele software code, kan je ook bouwen met een no-code platform (maar dan sneller). En dat geldt natuurlijk voor elke sector: van de zorg tot de bouw sector, van de financiële tot de logistieke sector, van het onderwijs tot de overheid, enzovoort.
Naarmate onze vraag naar software toeneemt, zal ook de behoefte aan no-code-technologie toenemen. Hierdoor groeien ook de mogelijkheden voor het ontwikkelen van geavanceerde applicaties zonder code.
Bonus: API-integraties
Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van no-code is de mogelijkheid om API integraties te gebruiken. Als het platform dat je wilt gebruiken niet out-of-the-box de functies biedt die je nodig hebt, maar wel de mogelijkheid biedt om te integreren met API’s, wordt de functionaliteit die je kan toevoegen onbeperkt.
Lees ook het artikel: Welke integraties maken we met no-code platformen?
Bekijk onze cases voor meer geweldige voorbeelden van applicaties die Aziri heeft gebouwd met no-code platformen. Of klik hier indien je graag meer leest over de platformen waar wij gebruik van maken.