15 februari 2023

Procesoptimalisatie in je onderneming: Het bos en de bomen (2/3)

Procesoptimalisatie

Er is genoeg theorie op het internet te vinden over het optimaliseren van processen binnen je onderneming. Maar hoe gaat dit in de praktijk? In dit artikel bieden we jou een overzicht van onze aanpak, aan de hand van concrete cases en resultaten.

Dit is het tweede artikel uit onze reeks over procesoptimalisatie.
Lees ook Procesoptimalisatie: Groeipijnen (1/3) 
Lees ook Procesoptimalisatie: Rechttoe rechtaan (3/3)

Het bos en de bomen: verschillende business units nemen deel aan één overkoepelend proces

Bij twee klanten kwamen we in een soortgelijke situatie terecht: meerdere stakeholders zijn betrokken in het proces, en elke partij heeft zijn visie op het verhaal, beperkt door hun eigen rol in het geheel. In beide gevallen was het een uitdaging om samen het hele proces éénduidig in kaart te brengen en dit proces te veréénvoudigen waar mogelijk.

Bij de ene klant was de doelstelling tweeledig: men had nood aan een platform dat de samenwerking tussen business en IT kon bewerkstelligen (waarbij ownership over de werking van een toepassing kan opgenomen worden door Product Owners vanuit de business), en men wou dit concretiseren door het uitwerken van een toepassing voor het ontwerpen van nieuwe producten. Een typische functionaliteit in de maak-industrie dat zelden wordt afgedekt door de aanwezige ERP. Door alle partijen bij elkaar te brengen en hierover de gesprekken te faciliteren, kwamen we tot een totaalbeeld wat de basis heeft gevormd voor de ontwikkeling van een ‘Bill of Material’ toepassing.

Bij de andere klant was het precies die Bill of Material die de interesse had gewekt. Tijdens het bevragen van de huidige manier van werken, ontstond echter het inzicht dat er nog te veel onduidelijkheden waren over de huidige werkwijze. Men had er een project opgestart om hun processen te verbeteren. Dus daar konden we mee aan de slag. De doelstelling was voornamelijk om de doorlooptijd van het artikelcreatie proces te verkorten. Vandaag wordt dit proces ondersteund via spreadsheets die een hele lange weg afleggen: het verhaal start bij de verkoper die een opportuniteit registreert en eindigt uiteindelijk met het ontwikkelen van een maatwerk product en de bijhorende totaalkost (incl. transport). Door het gehele proces met de verschillende stakeholders te verduidelijken, en vervolgens een functionele analyse van een maatwerk oplossing aan te bieden, waarvan de ‘Bill of Material’ toepassing een onderdeel was – oh ja, daar waren we voor aan tafel gaan zitten – kwamen we tot een resultaat, netjes geïntegreerd met hun SAP omgeving.

Lees ook het artikel: Welke applicaties bouwen we met no-code platformen?

Bespaar tijd en geld
Pak je inefficiënte bedrijfsprocessen gericht aan en automatiseer je administratieve & repetitieve taken.
Laat je bedrijf groeien
Door efficiënte digitale processen kan je sneller groeien dan via mensen die het werk manueel doen.
Professionaliseer je bedrijf
Door processen vast te leggen in systemen implementeer je eenvoudiger je standaardprocedures.
Jouw klant verwacht het
Ook jouw klanten verwachten eenvoudiger informatie te vinden over je diensten via klantenportalen.
Vorige
Volgende

Een motor voor een digitale strategie

Bij Aziri zijn we natuurlijk ook gekend voor het werken met no-code platformen. Nogal wat klanten komen bij ons terecht omwille van een strategie rond digitale transformatie. En als binnen die visie er ook waarde wordt gehecht aan self-service mogelijkheden om software te bouwen, ben je al helemaal aan het juiste adres.

Voor een klant in de transportsector was dit zeker het geval. Zo wou men zelf Warehouse Management functionaliteit bouwen in Zoho Creator, maar werd men geconfronteerd met de complexiteit van het beheren van producten met specifieke karakteristieken. In dit geval hebben we vooral meegewerkt aan de functionele analyse.

Voor een andere klant was de uitdaging om met Betty Blocks onder de motorkap een eerste toepassing te bouwen voor een gestandaardiseerd prijsbeleid. Tijdens een aantal workshops werd samen met de verkoopafdeling duidelijkheid gecreëerd over het beoogde prijsbeleid, met behoud van de nodige flexibiliteit. Het faciliteren van de gesprekken en het samenbrengen van de verschillende inzichten tot een éénduidige manier van werken (door onze klant ook wel benoemd als ‘platslaan’ van de vele discussies) was instrumenteel om tot een nieuwe manier van werken te komen.

Wil je graag met ons overleggen hoe wij jou ook kunnen begeleiden bij het verbeteren van jouw manier van werken? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op.

Deel dit artikel

Meer nieuws

No-code, High impact: Bouw

In dit artikel belichten we de meerwaarde van no-code technologie binnen de bouwsector.

19 februari 2024

No-code, High impact: Transport & Logistiek

In dit artikel belichten we de meerwaarde van low-code technologie binnen de Transport & Logistieke sector.

30 oktober 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op onze social media kanalen