1 oktober 2023

No-code + AI = high impact

Wat is de potentiële impact van AI op no-code ontwikkeling?

Wanneer je de mogelijkheden ziet van AI-gebaseerde codegeneratie en de vooruitgang in de verwerking van ‘natuurlijke taal’ kan men zich de vraag stellen in welke mate ontwikkel platformen relevant zullen blijven. AI-algoritmen beschikken over het vermogen om code effectiever en nauwkeuriger te creëren dan mensen, waardoor het ontwikkelingsproces sneller en met minder fouten zal verlopen. Bovendien zullen gebruikers de mogelijkheid hebben om applicaties te bouwen met behulp van AI door simpelweg hun vereisten in duidelijke taal te schetsen, waardoor de behoefte aan visuele interfaces (nu dus no-code tools) afneemt. Deze combinatie van eigenschappen lijkt het einde van (no-code) ontwikkelingsplatformen voor software in te luiden.

Hoewel AI specifieke aspecten van de applicatieontwikkeling kan automatiseren, zal het de essentiële menselijke input die nodig is voor het maken van intuïtieve en gebruiksvriendelijke ontwerpen niet vervangen. Een mensgericht ontwerp is een essentieel element om ervoor te zorgen dat applicaties tegemoetkomen aan de verschillende behoeften en voorkeuren van eindgebruikers. In deze context blijven no-code platformen onmisbaar in het applicatie ontwikkelingsproces, zelfs nu de AI-technologie zich blijft ontwikkelen. Maar wanneer bedrijven (no-code) ontwikkeling combineren met de kracht van AI, ontstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden voor snelle, intuïtieve applicatieontwikkeling.

Combineren van AI en no-code ontwikkeling

De vraag is dus niet of AI no-code ontwikkeling zal vervangen. Artificiële Intelligentie zal een belangrijk onderdeel worden bij het gebruik van no-code technologie. Er bestaan verschillende scenario’s waarin AI en no-code technologieën samenwerken om waarde te bieden.

AI-ondersteunde ontwikkeling

AI integratie helpt gebruikers bij het genereren van code, het optimaliseren van workflows en het geven van aanbevelingen op basis van best practices. En dan geldt al snel de wet van Pareto (80% resultaat, met slechts 20% inspanning).

Het WeWeb platform biedt nu bijvoorbeeld al de mogelijkheid (in bèta) om via Copilot documentatie op te vragen, webpagina’s te genereren, no-code formules voor te stellen en straks ook workflows te bouwen. Ook Microsoft Powerapps maakt reeds gebruik van deze AI technologie.

Intelligente automatisering

AI kan worden gebruikt om no-code platformen te verbeteren met intelligente automatiseringsmogelijkheden, zoals RPA, waardoor het voor bedrijven gemakkelijker wordt om workflows te automatiseren. AI-aangedreven chatbots kunnen worden geïntegreerd, opdat het testen en debuggen efficiënter kan verlopen. AI kan fouten identificeren en oplossen door de code te analyseren en oplossingen voor te stellen, waardoor de tijd en moeite die ontwikkelaars nodig hebben, wordt verminderd.

AI-algoritmes als building block in een applicatie

Binnen no-code platformen kunnen ontwikkelaars ook AI-componenten, zoals machine learning modellen of algoritmen voor natuurlijke taalverwerking, in hun applicaties integreren. Dit stelt bedrijven in staat om AI-mogelijkheden te benutten die zijn afgestemd op hun specifieke behoeften, zonder dat daarvoor uitgebreide IT – of AI expertise nodig is. Denk hierbij bv. aan algoritmes voor (route)planning of voorraadbeheer. Een concreet voorbeeld hiervan is de ‘AI Modeler’ van Zoho Creator, waardoor het mogelijk wordt om vanuit je eigen Zoho applicatie bedrijfsprocessen te verbeteren door toekomstige resultaten te voorspellen of handelingen te automatiseren die doorgaans menselijke tussenkomst vereisen. Ook binnen Betty Blocks heeft men concrete ervaring met het inzetten van AI voor specifieke doeleinden in bv. de Legal Tech industrie (semantisch zoeken, documenten samenvatten, classificaties, Eli5, enz.).

Conclusie

Artificiële Intelligentie zal een wezenlijk onderdeel worden van de moderne no-code platformen en voor specifieke doeleinden tevens als ‘building block’ beschikbaar zijn, waardoor bedrijven krachtigere en efficiëntere manieren worden aangeboden om applicaties te ontwikkelen. Door AI te integreren in no-code platformen kunnen softwareleveranciers en organisaties de vruchten plukken van beide technologieën en hun digitale transformatie voortzetten.

Wil je graag met ons overleggen hoe wij jou ook kunnen begeleiden bij het verbeteren van jouw manier van werken? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op.

Deel dit artikel

Meer nieuws

No-code, High impact: Bouw

In dit artikel belichten we de meerwaarde van no-code technologie binnen de bouwsector.

19 februari 2024

No-code, High impact: Transport & Logistiek

In dit artikel belichten we de meerwaarde van low-code technologie binnen de Transport & Logistieke sector.

30 oktober 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op onze social media kanalen