Inter – Toegankelijk Vlaanderen

Toegankelijkheid van cafés en restaurants

Uitdaging

Informatie over de toegankelijkheid van gebouwen is beperkt digitaal beschikbaar voor mensen met een handicap. Het Vlaamse beleid wenste hier verandering in te brengen door een sensibiliseringscampagne te lanceren voor restaurants en cafés. Zowel uitbaters als mensen met een beperking worden zo aangemoedigd om informatie over toegankelijkheid te delen. Hiervoor diende een webtoepassing gebouwd te worden met een zeker wedstrijdgehalte en een achterliggende waarderingsstrategie die zichtbaar wordt via een medaille als beloning voor iedere uitbater die hiervoor in aanmerking komt.

Oplossing

Aziri bouwde een webapplicatie die op een laagdrempelige manier informatie opvraagt over de toegankelijkheid van restaurants en cafés. Alle beschikbare informatie wordt inzichtelijk gemaakt via een Google Maps integratie. Daarnaast zijn ingaveschermen voorzien, die de toegankelijkheid bevragen op een beperkt aantal criteria, en die vervolgens via een algoritme een medaille toekennen aan de zaak. Ook de bereikbaarheid vanuit openbaar vervoer wordt gedocumenteerd.
Wendy Metten heeft de algemene leiding over het agentschap Toegankelijk Vlaanderen, Inter. Inter is het Vlaams expertisecentrum dat professionelen en gebruikers wenst te begeleiden om van toegankelijkheid een zaak te maken.

Waar vroeger gebruik werd gemaakt van brochures om informatie te bekomen, is het vandaag belangrijk om ook digitaal gegevens te verzamelen en beschikbaar te maken. Ook de Vlaamse Overheid was het idee genegen om informatie over toegankelijkheid op deze manier te verspreiden. Vandaar het initiatief om een webtoepassing (ook beschikbaar voor gebruik op de smartphone) te realiseren.

De visie is duidelijk: laat mensen met een beperking makkelijker deelnemen aan het sociaal leven. Want wanneer ze meer zichtbaar zijn in het vrijetijdsleven, wordt de samenleving ook meer uitgedaagd om het voor hun toegankelijk te maken.

Het aangeboden kader voor een efficiënte samenwerking en de openheid om goed, degelijk en grondig zaken door te spreken, hebben wij als een grote meerwaarde ervaren.

Het was belangrijk dat de toepassing intuïtief en laagdrempelig in gebruik is, zowel om informatie op te zoeken als om informatie toe te voegen. Op deze manier biedt Inter mensen met een handicap een ‘forum’ om hun ervaringen rond toegankelijkheid toe te voegen. Daarnaast is het de bedoeling dat uitbaters informatie delen over hoe toegankelijk hun zaak is. Samen met de gebruikersbevindingen biedt dit een mooi totaalbeeld op vlak van toegankelijkheid van de zaak.

Zowat 10% van onze bevolking heeft één of andere handicap of beperking. Hierdoor kan de app rechtstreeks een dienst bewijzen aan zowat 600.000 personen. Daarnaast hebben ook de kinderen, ouders, familie, vrienden of verenigingen er baat bij om over informatie rond toegankelijkheid te kunnen beschikken, wanneer ze iets wensen te organiseren in een toegankelijke zaak.

Wendy is tot slot erg lovend over de samenwerking met Aziri. Niet alleen werd het project binnen een zeer kort tijdsbestek van 2 maanden en binnen budget opgeleverd. Ook zorgde Aziri, dankzij de aanbreng van een duidelijk kader voor samenwerking, voor een grote openheid om zaken goed, degelijk en grondig met elkaar te bespreken. Dit bracht een dynamiek teweeg die Inter het gevoel gaf gezamenlijk iets op ‘eigen maat’ te realiseren.

Ga naar de applicatie: iedereen.overal.info

600K

personen met een beperking

kunnen in Vlaanderen informatie vinden rond toegankelijkheid

3000

Horeca zaken

worden gesensibiliseerd inzake toegankelijkheid

2

maanden

De korte tijd waarin de applicatie werd ontwikkeld, getest en opgeleverd

Ook interessant

Wat je uitdaging ook is, als business- en IT-partner staan we klaar om je te ondersteunen en je te helpen voorop te blijven lopen. We zijn trots op onze projecten en dat delen we graag.

Inter – Toegankelijk Vlaanderen

Toegankelijkheid van cafés en restaurants

D2C Life Science

Audit - Scorecard voor Life Science

Ook een succesverhaal schrijven?

Elk bedrijf is uniek en vraagt om een op maat gemaakte oplossing. Wij helpen je groeien, nu en in de toekomst. Neem dus snel contact of boek een demo en samen schrijven we een succesverhaal.