26 augustus 2024

No-code is trash (3/3)

No-code Is Trash

In deze blog verklaren we wat er verkeerd is met de term ‘no-code’ en wat no-code en no-code tools precies zijn. In dit derde deel exploreren we de huidige mogelijkheden en de toekomst van software ontwikkeling.

Welkom in de toekomst van software ontwikkeling

In deel 1 en deel 2 van deze reeks hadden we het over de evidentie van no-code tools en de criteria waaraan de technologie dient te voldoen. Zijn we dan nu waar we moeten zijn? Natuurlijk niet: de evolutie in software ontwikkeling stopt nooit. Met AI dat om de hoek komt kijken, verschijnt ook een geheel nieuw potentieel voor bestaande of nieuwe technologieën om het verschil te maken. 

no-code en AI

Wat wordt de rol van AI?

Tot voor kort dachten we dat Artificiële Intelligentie vooral repetitieve jobs zou vervangen. De creatieve sector, die stond buiten schot. Think twice! AI maakt inmiddels muziek, beelden en verhalen. Story writers betogen in de US uit angst voor hun job, acteurs proberen zich te beschermen… en dat zal niet anders zijn voor de traditionele software ontwikkelaar. 

Hoewel AI-systemen veel mogelijkheden bieden, zijn ze (nog) niet de oplossing voor elke uitdaging. Of een AI een oplossing kan bieden, staat in directe relatie met de beschikbaarheid van relevante data om de AI te trainen. Het begrijpen van de business processen en hieraan gerelateerde benodigdheden blijft daarom voorlopig nog een rol voor een analistenprofiel. Vanuit die menselijke interpretatie is het vervolgens zaak om de informatie te vertalen naar instructies richting een AI tool. AI speelt dus in eerste instantie een rol on het ontwikkelproces te ondersteunen. Denk aan het versnellen van de ontwikkeling of het verbeteren en bewaken van de kwaliteit. We zien AI dus actief op verschillende domeinen, zoals schrijven van bedrijfsprocessen, generen van test scripts of een mooie front-end.

Mensen leerden omgaan met computers. Door middel van AI, leren computers nu omgaan met mensen.

AI kan dus nu al op het werkgebied van de ‘junior developer’ het verschil maken. Waar vroeger het gros van het werk door een developer diende te gebeuren, zal dat wellicht nog 20% van zijn tijdbesteding worden. Maar ook voor de gemiddelde ontwikkelaar zal het zaak zijn om op termijn te vervellen tot een adviseur die de functionele noden van de klant doorgrond, om ze vervolgens te vertalen naar AI tools. Hierdoor evolueert het profiel van de ontwikkelaar van een nerd naar een analytisch profiel met de nodige communicatievaardigheden.

Zoals een visuele interface voor het gebruik van jouw computer evident is geworden, zal ook het gebruik van AI voor het genereren van een applicatie een evidentie zijn. Vrijwel ieder zichzelf respecterend software development platform is reeds mee bezig met deze transitie. Zo zorgt Microsoft al voor een eerste huwelijk tussen Copilot en het PowerApps platform met als doel om via gesprekken applicaties te bouwen. Ook onze leveranciers WeWeb, Betty Blocks en Zoho zijn reeds op de boot gesprongen. Maar ook buiten de wereld van no-code platformen ontstaan oplossingen om het ontwikkelproces te ondersteunen: denk hierbij bijvoorbeeld aan Github Copilot.

Naast de puur ondersteunde rol van AI, zal Artificiële Intelligentie ook steeds vaker als een ‘module’ toegevoegd worden aan applicaties. Denk aan AI-aangedreven chatbots, algoritmes voor routeplanning of voorraadbeheer, etc. 

Lees hierover ook ons artikel: No-code + AI = high impact.

Conclusie 'no-code is trash'

De mens heeft computersystemen steeds meer naar zijn hand weten te zetten: eerst gebeurde het aansturen van computers via karakters en tekst. Naarmate de hardware krachtiger werd, ontstonden er mogelijkheden om interactie met computers intuïtiever te maken. Als logisch gevolg werden ook de programmeeromgevingen visueler. De meest intuïtieve vorm om te programmeren wordt vandaag aangeboden via no-code platformen. Deze zijn er in geslaagd om de ‘time to market’ voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen drastisch te verlagen, en de klanten te ontzorgen inzake installatie, onderhoud, backups, etc. 

Met de komst van AI, ontstaan nieuwe mogelijkheden. Bestaande programmeeromgevingen worden nu uitgebreid met AI ondersteuning om sneller en/of kwalitatiever te werken. Anderzijds kunnen applicaties uitgebreid worden met ‘building blocks’ of modules die efficiënter door AI kunnen uitgevoerd worden. 

Deze evolutie in software ontwikkeling impliceert een verandering in de rol van de softwareontwikkelaar. Zijn/haar rol in het begrijpen van de bedrijfsnoden zal primeren op het begrijpen van programmeercode. Vaardigheden zoals communicatie en analytisch denken worden een ‘conditio sine qua non’ voor het hanteren van AI gestuurde oplossingen.

Dit is het derde artikel uit onze reeks ‘no-code is trash’.
Lees ook No-code is trash (1/3)
Lees ook No-code is trash (2/3)

Wil je graag met ons overleggen hoe wij jou ook kunnen begeleiden bij het verbeteren van jouw manier van werken? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op.

Deel dit artikel

Meer nieuws

No-code is trash (2/3)

In deze blog verklaren we wat er verkeerd is met de term ‘no-code’ en wat no-code en no-code tools precies zijn.

26 augustus 2024

No-code is trash (1/3)

In deze blog verklaren we wat er verkeerd is met de term ‘no-code’ en wat no-code en no-code tools precies zijn.

26 augustus 2024

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Volg ons op onze social media kanalen