In deze blog verklaren we wat er verkeerd is met de term ‘no-code’ en wat no-code en no-code tools precies zijn. In dit tweede deel gaan we op zoek naar de criteria waaraan de ideale no-code omgeving moet voldoen.
5 criteria voor een ideale no-code ontwikkelomgeving
1. Een visuele gebruikersinterface
Zoals in deel 1 van deze blog reeds beschreven, is de visuele gebruikersinterface de logische vervolgstap in de evolutie van software ontwikkeling. Dit laat een ontwikkelaar toe om de applicatie in ‘realtime’ te zien evolueren. In een dergelijke omgeving kan je navigeren tussen componenten en widgets, die via een drag-and-drop interface worden toegevoegd aan een applicatie. Vervolgens kunnen hun eigenschappen makkelijk worden aangepast.
2. Basis setup
Of je het nu leuk vindt of niet: 80% van de development tijd gaat naar dingen zoals het opzetten van authenticatie, meertaligheid, connectiviteit met de database, etc. Allemaal thema’s waar een volwassen ontwikkelomgeving out-of-the-box oplossingen voor aanbiedt die een enorme impact hebben op de snelheid van ontwikkelen. In Zoho Creator ontstaat bijvoorbeeld een dataschema achter de schermen, naarmate een ontwikkelaar vensters bouwt en die met elkaar in verband brengt. En in WeWeb kan men het dataschema van een onderliggende technologie (bv. Xano of Supabase) automatisch herkennen en gebruiken. In beide technologieën is het eenvoudig om een toepassing in meerdere talen beschikbaar te maken. Binnen Zoho Creator kan tekst via Google Translate zelfs geautomatiseerd vertaald worden om dit proces te versnellen.
3. Collaboratie, integratie en implementatie
No-code platformen zijn meestal beschikbaar in de cloud via een simpele login. Dat geldt ook voor de applicaties die je hierin bouwt. Daarnaast mag je verwachten dat ze geboren zijn met integratiemogelijkheden in het achterhoofd: samenwerken met je bestaande ERP, CRM, WMS of andere softwareoplossingen is evident. Dit houdt in dat je informatie beschikbaar kan stellen vanuit de applicatie, maar ook makkelijk informatie kan ophalen uit andere ‘open’ omgevingen. Denk bijvoorbeeld aan het ophalen van klanten informatie uit een CRM, of informatie doorsturen naar SAP.
Bovendien is het in productie nemen van een applicatie een fluitje van een cent. Aangezien alles in de cloud leeft, dienen er geen specifieke zaken geïnstalleerd te worden, geen backup systemen voorzien te worden, etc. Dit wordt door de leverancier achterliggend voor jou geregeld en is inbegrepen in de prijs van de softwarelicentie.
4. Verbeteringen voor ontwikkelaars
Dit is typisch een gebied dat per gebruikte tool erg verschillend is. Doel is ook hier om de kostbare tijd van de developer optimaal te laten renderen. Een voorbeeld hiervan is het veréénvoudigen om een integratie via webservices op te zetten. Of het genereren van de onderliggende dataschema’s. Zo heeft Zoho Creator een AI-ondersteunde functie om data te importeren vanuit bestaande databronnen.
5. Controle en eigendom
In de platformen waar Aziri gebruik van maakt, is het kunnen bouwen van ‘eigen’ componenten steeds een mogelijkheid. Deze ‘escape hatch’ is noodzakelijk om bepaalde specifieke vereisten op niveau van de gebruikersinterface te adresseren, maar kan ook nodig zijn omwille van performantie redenen.
Niet alle platformen genereren echter code. Wanneer dit niet het geval is, betekent dit dat de applicatie enkel kan gebruikt worden in de aangekochte omgeving, en uitgewisseld kan worden met derden die ook over eenzelfde omgeving beschikken. In onze platformen van Betty Blocks en Zoho Creator is dit het geval. In de WeWeb omgeving is er wel de mogelijkheid om de gebouwde applicatie te exporteren naar ‘code’. Dat heeft het voordeel dat die code nadien zelf kan worden herbruikt, of elders kan worden gehost.
Naast de bovenstaande criteria voor het valideren van een no-code technologie, zijn er natuurlijk nog andere zaken die spelen:
Prijs van de licenties
Afhankelijk van het aantal gebruikers, is de keuze voor de ene of de andere onderliggende technologie erg relevant. Zo kiezen vele van onze KMO klanten vaak voor een robuuste applicatie gebouwd in Zoho Creator, omwille van de laagdrempelige instap. Het wordt een andere zaak wanneer je honderden externe gebruikers wenst toegang te verschaffen tot je applicatie: dan kan WeWeb een dankbaar alternatief zijn.
Doelpubliek en soort applicatie
Afhankelijk van de soort applicatie die je wenst te bouwen, zijn de vereisten ook verschillend: een pixel-perfect gebruikersinterface is niet altijd mogelijk binnen ieder ontwikkelplatform. Anderzijds is het voor interne toepassingen vaak niet noodzakelijk om tot op de pixel nauwkeurig te kunnen bepalen hoe de applicatie er dient uit te zien. En hoe minder nood er is om tijd te spenderen aan ‘design’, hoe sneller de applicatie in productie gaat.
Citizen Development
Mogelijk vind je het ook belangrijk om je eigen autonomie te bewaken wanneer het gaat over software toepassingen bouwen. Dan is het fijn om te kunnen participeren in de ontwikkeling van de software, of minstens, na wat toelichting, zelf kleine aanpassingen te kunnen doorvoeren. Ook dit kan een invloed hebben op de keuze voor het ene of andere software ontwikkelingsplatform. Aziri maakt er een erezaak van om over alle aspecten met je mee te denken. Vaak starten we vanuit een bepaalde nood, een zoektocht naar de ideale oplossing voor jouw bedrijf. Hiervoor zijn we ook herkend via KMO Portefeuille als partner voor Analyse en Advies in digitalisatie.
Dit is het tweede artikel uit onze reeks ‘no-code is trash’.
Lees ook No-code is trash (1/3)
Lees ook No-code is trash (3/3)
Wil je graag met ons overleggen hoe wij jou ook kunnen begeleiden bij het verbeteren van jouw manier van werken? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op.