In deze blog verklaren we wat er verkeerd is met de term ‘no-code’ en wat no-code en no-code tools precies zijn. Er zijn twee zaken die voor verwarring zorgen bij het gebruik van de term ‘no-code’. Enerzijds vertrekt men vanuit de verkeerde gedachte dat het vermijden van code het doel is. Anderzijds is men bij bepaalde no-code platformen te ver doorgeschoten in de abstractie tussen de ontwikkelomgeving en de computercode, met gevolgen voor schaalbaarheid en snelheid.
De verkeerde focus
Lang geleden in de annalen van de computergeschiedenis werd, omwille van bepaalde voordelen en beperkingen, besloten dat een ASCII-karakterset de beste interface was voor het bouwen van applicaties. En die beslissing werd een lange tijd niet in vraag gesteld. Maar wat als we alles even van tafel vegen?
Terug naar de basis: hoe kunnen we het best applicaties bouwen? Moeten we dan letters gebruiken? Of cijfers? Wellicht! En hebben we voordeel bij het gebruik van kleuren? Zeker! Dat kan gebruikt worden om te helpen bij het ‘correcte’ gebruik van de code (syntax highlighting). En wat met ‘popups’ met mogelijke opties die helpen om je code verder uit te schrijven (auto-completion)? Natuurlijk!
Nu, als we die ‘auto completion’ filosofie vertalen naar een toepassing die ons toelaat om uit een menu van icoontjes visuele componenten te kiezen… dan krijgen we exact hetzelfde, maar is het makkelijker om te zien wat we bouwen. Bovendien kunnen we aan deze componenten eigenschappen toekennen die ons toelaten om dat component aan te sturen.
Als we vervolgens ook het gedrag van de applicatie kunnen bepalen via een flowdiagram dat bijvoorbeeld kan worden opgeroepen vanuit een knop die we op het scherm hebben geplaatst, zou dat niet handig zijn? Het is zo evident: de interface van een applicatie zou inbegrepen moeten zijn in de interface van de software tool waarmee we de apps bouwen.
Dit is immers dezelfde shift als destijds van een ‘command line’ interface (in MSDOS) naar een grafische user-interface (Windows, MacOS) voor besturingssystemen. Ook daar ging het niet om minder karakters typen: het doel was om een betere gebruikerservaring te krijgen om bijvoorbeeld te kunnen navigeren door je folders. Dat kon vanaf dan via een vrij bewegende cursor, die we nu een muis noemen.
We zijn dus ooit gestart met karakters en text en hebben doorheen de jaren de ontwikkelingsinterface steeds rijker gemaakt. Dit heeft gezorgd voor meer snelheid in het bouwen van toepassingen met als gevolg dat ook ‘niet IT-ers’ met voldoende analytisch inzicht kunnen deelnemen aan het ontwikkelproces.
Het is precies vanuit deze visie dat Aziri is ontstaan.
Slecht gezelschap
No-code wordt zowel het hoogst aangeprezen, als met de hoogste minachting onthaald. En die minachting is soms terecht. Critici zeggen dat no-code niet schaalbaar is, slecht presteert, beperkingen heeft om te werken zoals de gebruiker het wenst en spaghetti-code produceert. En om eerlijk te zijn: er zijn nogal wat tools waarbij dit klopt. Vaak heeft dit te maken met het niveau van abstractie tussen de visuele laag waarin software wordt gebouwd en het reële gedrag onder de motorkap. Hoe korter de link tussen beide, hoe kleiner de impact.
Daarom volgt Aziri steeds de nieuwste ontwikkelingen in de markt en maken we een gefundeerde beslissing over welke technologie we inzetten voor onze klanten. Onze laatste technologie-stack die werd toegevoegd in ons arsenaal van mogelijkheden is WeWeb in combinatie met Xano. Waar Xano een tool is voor het opzetten van een zeer krachtige, schaalbare dataomgeving, is WeWeb de ideale technologie voor het bouwen van een prachtige gebruikersinterface die perfect aan alle criteria van aanpasbaarheid, schaalbaarheid en snelheid voldoet.
Lees ook het klantenverhaal van Inter-Toegankelijk Vlaanderen.
Bovendien combineren we WeWeb soms ook met andere no-code omgevingen (zoals Zoho Creator) waarbij de Zoho applicatie als database en/of backoffice systeem wordt herbruikt met een in WeWeb gebouwde webinterface voor o.a. klantenportalen, webshops, etc.
Dit is het eerste artikel uit onze reeks ‘no-code is trash’.
Lees ook No-code is trash (2/3)
Lees ook No-code is trash (3/3)
Wil je graag met ons overleggen hoe wij jou ook kunnen begeleiden bij het verbeteren van jouw manier van werken? Neem dan vrijblijvend even contact met ons op.