Scroll to top

Digitale Transformatie: omdat het kan of omdat het moet?


hans - 23 mei 2019 - 0 comments

Er zijn veel redenen voor een organisatie om een digitale  transformatie door te gaan. Maar de voornaamste is toch wel dat ze moeten. Voor veel organisaties is het noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven. Als organisatie die gaat digitaliseren kun je niet langer struisvogelgedrag vertonen: de gebruiker moet centraal staan in jouw digitale transformatie.

Veel organisaties zijn bezig met digitale transformatie, maar blijken toch onsuccesvol. Er wordt flink geïnvesteerd in een nieuw IT-systeem voorzien van alle gemakken, maar het lukt simpelweg niet. Aan de technologie ligt het niet, maar waaraan dan wel?

Innovatie is mensenwerk

Uit recent onderzoek van Harvey Nash en KPMG blijkt dat maar liefst 43% van de CIO’s het verzet tegen verandering de belangrijkste belemmering noemen in de implementatie van een digitale strategie. Elke transformatie betekent verandering en elk mens reageert anders op verandering. De een wordt er enthousiast van en de ander gaat vol op de rem. “Maar zo hebben wij het altijd gedaan”, klinkt het dan. Het verzet tegen verandering is vaak te wijten aan het niet investeren in de transformatie van de mensen die ermee moeten werken.

Transformatie kan op twee manieren starten; omdat het kan, of omdat het moet. Een transformatie ondergaan is een ingrijpende gebeurtenis die weerstand kan oproepen. Vooral als dit gebeurt in een organisatie met een duidelijke strategie die al jaren succesvol is.

Tussen transformeren omdat het kan en transformeren omdat het moet zit een fundamenteel verschil wat de kans op een succesvolle transformatie beïnvloedt.

Transformeren omdat het kan

Transformeren omdat het kan betekent dat er een mogelijkheid is ontstaan die je kunt pakken. Het pakken van deze mogelijkheid brengt veel voordelen met zich mee. Innovaties kunnen stapsgewijs ingevoerd worden, de organisatie kan er aan wennen en meedenken over aanpassingen. Juist voor die 43% die zich verzetten tegen verandering is dit van belang.

Door te transformeren wanneer dit mogelijk is creëer je een buffer. Een buffer voor technologie en een buffer voor de mensen. Een veiligheidsmarge waarin ruimte is voor weerstand, tegenslagen en veranderingen. Wel zo praktisch.

Transformeren omdat het moet

Transformeren omdat het moet komt met een compleet andere gebruiksaanwijzing. Als er wordt getransformeerd op het punt van moeten dan is dit omdat het alternatief stoppen is. De werkdruk is te hoog, de concurrentie loopt mijlen ver voorop, de systemen zijn zodanig verouderd dat ze niet meer werkzaam zijn. Een situatie vergelijkbaar met een kat in het nauw, met rare sprongen als gevolg.

In plaats van bezig te zijn met innovatie en verbetering, ligt de focus op hoe te kunnen overleven. De transformatie gaat te snel en de cultuur heeft geen tijd om zich aan te passen. De buffer die de transformatie mogelijk maakt ontbreekt. Het gevolg is een digitale transformatie die mislukt met alle gevolgen van dien.

Wat bepaalt de snelheid?

De digitale transformatie is geen ontwikkeling meer die enkel weggelegd is voor de grote corporates. Elk bedrijf is tegenwoordig een IT bedrijf. Met de technologische innovatie zit het wel goed. Razendsnel transformeer je elk proces in jouw organisatie. Maar, vergeet niet dat de snelheid en het succes bepaald wordt door de mensen die ermee moeten werken. Naast het succes van de mensen die ermee moeten werken zijn er zeven gouden regels voor een succesvolle digitale transformatie.

Related posts

Post a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookie Consent with Real Cookie BannerOnline demo