INFORMATIE
Digitale transformatie in de zorgsector
Hans Conings, Co-Founder van Aziri
7 Maart 2019

De zorgsector verkeert de laatste jaren in zwaar weer. Vooral de hoge werkdruk en het gebrek aan transparantie zorgen ervoor dat zorgverleners niet de zorg kunnen bieden die ze graag willen. Daarbij wordt er ook nog eens bespaard op budgetten voor de zorgsector. Ook verandert het landschap van de zorgsector. Er zijn meer eenpersoonshuishoudens, de vergrijzing neemt toe en mensen worden ouder.

Enerzijds is de uitdaging het voorzien in de groeiende behoefte voor betere service en kwaliteit van de patiënten. Anderzijds is de uitdaging het besparen van kosten voor beter betaalbare zorg voor iedereen. De digitale transformatie biedt de oplossing voor deze uitdagingen. Bij het digitaliseren van de zorg spelen de patiënten, de inzet van ICT en de logistieke processen een belangrijke rol. In dit artikel nemen we jullie mee in de belangrijkste trends van de zorg.

Langer thuis blijven wonen

Doordat steeds meer huis-, tuin- en keukenapparatuur voorzien zijn van een internetverbinding ontstaat ‘Internet of Things’. Dit is een netwerk van apparatuur dat met elkaar in verbinding staat. Hierdoor kunnen deze apparaten met elkaar communiceren en worden steeds meer dingen meetbaar. Hierdoor is het mogelijk dat hulpbehoevende steeds langer thuis wonen. Een voorbeeld hiervan is leefstijlmonitoring bij ouderen die zelfstandig wonen. Verschillende sensoren in huis meten de bewegingsactiviteit van

24/7 beschikbare zorg

De Internet of Things maakt 24 uurs zorg voor een groot deel al mogelijk, maar ook de juiste toepassing van applicaties speelt hierop in. In de geestelijke gezondheidszorg werkt men al met blended care. Dit is een combinatie van persoonlijk contact, het daadwerkelijke consult tussen psycholoog en hulpbehoevende en een app die wordt gebruikt. De app levert zorg wanneer de psycholoog niet beschikbaar is. Denk aan angstaanvallen midden in de nacht. Met de app krijgt de hulpbehoevende bijvoorbeeld tips en ademhalingsoefeningen om kalm te blijven. Ook kan hij in de app een dagboek bijhouden, wat de psycholoog kan inzien.

Transparantie en samenwerking

Een groot probleem in de zorg is de chaos in papierwerk. Dit komt omdat veel zorgverleners een individueel, analoog dossier bijhouden van hun patiënten. Een andere zorgverlener kan dit niet inzien, wat het snel inzien van documenten lastig maakt. Hierdoor wachten hulpbehoevende vaak onnodig lang op de juiste hulp.

Specialistische zorg

De digitale transformatie vraagt van zorgmedewerkers dat ze mee transformeren. De competenties en taken voor goede zorgmedewerkers zullen dan ook veranderen. Zorg zal specialistischer worden en zorgmedewerkers moeten in staat zijn om op afstand een juiste indicatie te maken. Door veranderende taken en de vraag naar technologische vaardigheden ontstaat er kruisbestuiving, wat leidt tot nieuwe kansen en banen.

Nederland doet het op het gebied van e-Health al redelijk goed, maar de echte digitalisatieslag moet nog komen. Denk aan het gebruik van monitoring, beeldcommunicatie, zelfzorg, big data, robotisering, edutainment etc. Door de digitalisering wordt de zorgsector transparanter en er komt meer tijd vrij.

Net als in de zorgsector wil de digitale transformatie bij overheidsinstanties niet goed van de grond komen. De plannen en doelen bij overheidsinstanties zijn duidelijk, maar worden bij lange na niet gehaald.

Meer weten?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief